ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА - УБИВА ЛИ НИ ТОВА?

ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА - УБИВА ЛИ НИ ТОВА?

Вреди ли ни въздухът, който дишаме? Как и защо? Малко факти и числа, които да прочетем докато отпиваме от сутрешното си кафе.

 

Замърсяване на въздуха с фини прахови частици не е проблем, който се поверява само на развиващия се свят, спрямо статия на World Economic Forum.

Както показват новите данни от Европейската агенция за околна среда, това е значим въпрос и в Европа, на който ние също трябва да обърнем внимание. В 28-те държави-членки на ЕС има почти половин милион преждевременни смъртни случаи през 2015 г. в резултат на излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид, а следната инфографика от Statista ни показва най-тежко засегнатите страни. Вероятно не е изненадващо, че Германия е на първо място, имайки предвид най-голямото ѝ население от страните в ЕС. Но ако изчислим смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха на 100 000 население, страни като България, Румъния и Унгария имат доста по-голям дял. Звучи страшно нали?

The Guardian цитира доклад на Сметната палата на ЕС, в който замърсяването на въздуха се посочва като "най-големият екологичен риск за общественото здраве" в Европа. Докладът също така заявява, че правителствата не са направили достатъчно, за да се справят с проблема. Той описва европейските ограничения за замърсяването на въздуха като "много по-слаби" от указанията на СЗО.

 

А какво можем да направим ние самите?

За да си отговорим на този въпрос, трябва да определим какво би попречило или изчистило вредния въздух, който всички ние дишаме?

Не само, но едно относително просто решение е – дървета! Дръвчета и още повече дръвчета и навсякъде дръвчета! Те са гигантски „филтри“, които охлаждат въздуха, като хвърлят сянка и освобождават водни пари, а листата им могат да филтрират фини прахови частици - една от най-опасните форми на замърсяване на въздуха, генерирани от изгаряне на биомаса и изкопаеми горива.

Дърветата “поглъщат” и разграждат повечето от основните замърсители на въздуха, включително озона на земята, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден окис. Точно както ние вдишваме тези газове в белите си дробове, потенциално причинявайки ни сериозни здравословни проблеми, дърветата ги вдишват като ги отстраняват от въздуха и ни обогатяват с жизненоважният ни кислород.

 

Ако сме ти припомнили защо е толкова важно да опазваме природата около нас и как трябва да продължим да я изграждаме, сега ще ти разкажем как го правим ние.

Марката WeWOOD е основана във Флоренция – световноизвестна столица на изкуството - от визионера и предприемач Алесандро Росано през 2009 г. Вдъхновен от страстта си към  часовниците, неговият творчески талант и загриженост към опазване на околната среда и природата, го правят първият дизайнер, който изработва ръчни часовници само от рециклиран дървен материал.  Часовниците  WeWOOD се изработват и развиват в очарователна вила от 15-ти век на тосканските хълмове, където италианският талант за създаване на изкуство с уникален дизайн се комбинира с любов към природата и ангажимент за опазване на околната среда чрез отговорно използване на суровини.

Но това не е достатъчно! Защо да не вдъхновим и притежателите на нашите часовници като посадим дърво с всяка тяхна покупка? Красиво, нали?

И сега равносметката: сътрудничество с известни международни асоциации, които защитават околната среда чрез повторно залесяване, като Американски гори (American Forests), Дръвчета за бъдещето (Trees for the Future) и Treedom. Досега има над 600 000 засадени дръвчета с цел да станат 1 милион до 2020 година!

Ние от NATURE US, вдъхновени от WeWOOD, ще включим и организации за залесяване в България към целта до 2020та година. Ако и ти си готов да носиш частица природа на ръката си и да засадиш дръвче, можеш да избереш своят любим модел на сайта ни!

 

 

Не пропускай следващият ни пост, където ще ти разкажем интересни неща за коледните дръвчета.

Pantone Color Institute създадоха нова палитра от цветове, вдъхновена от природата и естествените материи - NATURE REMASTERED

прочети още

Нашите предложения за вдъхновение на твоята креативност

прочети още
/div>